Landkennis en gastronomie

Gezouten vleeswaren  Leverpastei   Forel  Honig  Hoeve van Monplainchamps  Koekjes Dion  La Roseraie

In Wallonië neemt de agro-alimentaire sector met de tijd toe en wordt heel belangrijk.

In Centraal-Ardennen is landbouw, met zijn familiaal karakter en zijn gehechtheid aan de grond, zeer gunstig voor de gastronomische traditie. Landbouwprodukten liggen aan de grond van een smakelijke keuken. Boter, room, kaas, hesp, pastei, bloedworst zijn echte schatjes, die naar oeroude, geheimlijk onthouden recepten klaargemaakt worden. Kip, eend, slak, forel… voegen zich vandaag bij eeuwenoude vleeswaren, die de roem van ons gewest hebben gemaakt, en dat is het gevolge van een aangeraden diversificatie.

 

tourisme-Luxembourg

http://www.ftlb.be
Gezouten vleeswaren

De geschiedenis van vleeswaarprodukten is verbonden met die van het huisvarken. Daarvoor moeten ver teruggaan in de oude tijden.

Bij ons zijn Ardense Salaisons lang in kwaliteitsproduktie gebleven, maar een gulzige markt heeft bedrog veroorzaakt. Zo hebben vleeshouwers Ardense hespen (Jambons d’Ardenne) gezien, die er slechts nog de naam van hadden, maar die van het buitenland kwamen en onze markt overrompelden.

Vandaag geeft een label van oorspronkelijke benaming alle waarborg van kwaliteit aan de verbruiker, en dat maakt een zekere bescherming van de Ardense hesp mogelijk.

"De goesting van welgedaan werk, de sier van de presentatie van vleesprodukten, daarbij nog een traiteur-dienst, het zoeken naar nieuwe formules, geven aan deze veeleisende ambacht een uitzonderlijke plaats in het goed leven en het goed eten, de universele 'art de vie'" ( Uit "Le Cochon" door Verroust, Pastourneau & Buren).

Gezouten vleeswaren

Eenden - Lahérie

 

Leverpastei

  

Leverpastei

In Lahérie worden eenden in de weide geteeld op het terrein van een vroege molen uit de 18de eeuw.

"De waarborg is de kwaliteit. Daarom dient de hoeveelheid van de productie steeds in het oog te worden gehouden, zodat er niet gewerkt wordt ten nadele van de kwaliteit. Steeds moet men meester blijven van zijn teelt en van zijn productie..."

De eenden komen heel jong op de hoeve terecht en hun getal blijft beperkt, om gezonde dieren en smakelijke producten te garanderen.

Het hele jaar door wordt het werk in familie uitgevoerd. De eendfokker propt op en verwerkt zelf vlees en leverpastei. Producten en voorbereidingen worden ter plaatse verkocht, op de hoeve. Aarzel niet recepten te vragen, de fokker is vrijgevig voor uitleg, want hij mag zijn eenden en zijn producten wel, die u mag voorbereiden en voorstellen met zijn raad.

DEVOS Philippe
Ferme du moulin 25
6840 Lahérie
(32) 061 / 27 86 94

 

Forel

Fario forel, omber en regenboog forel (uit Amerika ingevoerde soort) zijn de voornaamste vertegenwoordigers van dit geslacht in onze streek, en zijn erg gewaardeerd door de sportvisser.

De eerste is de inheemse forel, de echte forel voor de visser, de fario forel, die in de kleine ardense beekjes verblijven.

Het is de "belle mouchetée" met een lichtgeel huid bespikkeld met blauwe en rode puntjes. De regenboog forel, een naam die te danken is aan een regenboogkleurige streep op beide zijden, is afkomstig uit Californië ; ze werd in Europa ingevoerd tegen einde vorige eeuw. Mindereisend in zuurstof en frisse temperaturr dans de europese, groeit ze snel tot een interessante maat.

In onze streek, zoals in Wallonië, bestaan er tamelijk geringe, moderne visteelten, die wel artisanaal te werk gaan en velerlei soorten vis telen. De productie van de forel is vast en zeker het voornaamste objectief van deze teelten, maar merkwaardig is toch ook de rol die deze plaatselijke producties spelen in het weerbevolken van de rivieren in onze streek.

Forel

La Maison de la pêche en Luxembourg

rue des Rames,23 B-6720 Habay la Neuve

tél .0494/84.63.10

Honigteelt

 

Honig

 

Honig

In onze streek gebeurt de eerste honigteelt na de lentebloei in mei. Het zuigen begint met de bloei van paardenbloemen.

Paardenbloem is niet de enige belnagrijke lentebloei, daar komen ook nog de hagedoorn, pruinelaar…. In juni zijn er niet voldoende bloemen om de bijen te laten produceren.

De honigteeltperiodes veranderen naarmate de streken. In Brabant, bij voorbeeld, kan er een honigteelt gebeuren in maart met de wilgen. Op dat moment is het bij ons nog erg koud. Vijftien graad zijn nodig om de bijen buiten de korf te halen en ze te laten zuigen. De grote opbrengst gebeurt begin augustus. Sommigen halen al op einde juli. Het aftrekken van de honig hangt zowat af van ieders oordel. Smaak, kwaliteit en sterkte van de honig verschilt van streek tot streek en volgens de bloei die er te vinden is. Ardense honig, bij voorbeeld, een andere smaak dans die van de Gaume. Voor de Famenne, zal men spreken van fruitbomen honig…. Kwaliteit van een honig wordt geschat naar zijn weelde en de verscheidenheid van de bloei.

Monsieur BRAQUET
rue des bluets 13
6840 Neufchâteau
(32) 061 / 27 80 20

 

Hoeve van Monplainchamps

Na het bouwen van het fabricatie-atelier voor zuivelproducten werd de winkel van de hoeve ‘Ferme de Monplainchamps’ ingericht : het bevat een brede keuze natuurlijke en bio eetwaren. De leveranciers zijn allen vakmensen, die uitgekozen zijn op grond kwaliteitskriteria van hun fabricatie.

Eerst en vooral vindt u er de huisproductie : vee, varken, schaap, lam, alle gevogelte, konijn en zuivelproducten. Er wordt ook fruit en groente van Waalse productie te koop hesteld, alsmede de hele gamma van Bois Gourmant, die voortkomen uit planten, bloemen, vruchten, om schotels te kruiden : olie, azijn… Daar vindt u ook een overvloed van landelijke producten : honig, meel, wijnen….U vindt er ook producten in betrekking met aromatherapie, de hele fijne specerijen, deegwaren… en natuurlijke onderhoudsproducten.

Kortom, loop even langs bij die Ferme de Monplainchamps, en dan weet er wel wat meer over ! Vanuit Neufchâteau neemt u richting Florenville. Na de campings is het de eerste hoeve links voor de ingang van het dorp.

Ferme Goebels
Montplainchamps
6840 Grapfontaine
(32) 061 / 27 74 54 ou (32) 061 / 21 49 99

Yaourt

 

Ferme de Montplainchamps

Koekjes Dion

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Productie

 

Koekjes Dion

In goede luim en lekkerij hebben Thierry en Fabienne Dion hun nieuwe instellingen geopend. Rond de driehonderd mensen hebben de koekjesbakker van Les Fossés eer betogen : reportage.

De koekjesliefhebbers , die graag op kwaliteit uit zijn, kennen de echtgenoten Dion heel goed. Eerst zijn ze marktmensen. Vrolijk, spitvol en moedig zijn wel degelijk het model van de vakmensen, die hun vak liefhebben. Vrijgeveig zoals handelaars, met wie het een plezier is te babbelen aan de toog… een praatje avn een paar minuutjes, dat u de indruk geeft een beetje binnen deze wereld van snoep en fijne smaken te treden.

Toch heeft het gekleurd beeld van de uitstaltafel niets te maken met het spektakel van een koekjesfabriek, waar jam- en chocoladegeuren in elkaar smelten. Wat een genot tussen al die ketels met room, die schotels met koekjes te slenteren, wat te drentelen bij de oven, het parfum te snuffelen van de gouden koekjes, die op de schotel liggen af te koelen !

Door een winkel te openen in een hoek van hun atelier, hebben Thierry en Fabienne een mooi geschenk aan hun klanten opgedist, allen zullen voortaan een beetje dichter bij die snoepwereld geraken en van die duizende suikergeuren genieten.

De huidige productie telt niet minder dan zeventien variëteiten : kleien choux-vanille, moka, Grand Marnier, vanille zwarte chocolade en de specialitiet van het huis : choux room witte chocola nootjes ; frangipanes, coco rochers, eier- of rozijnpaletten, amandel-sablés, coco chocolade madeleines, vollespelt koekjes…

Atelier et magasin :
rue des Combattants 44
Les Fossés
(32) 063 / 43 36 54

 

La Roseraie

In 1998 gesticht heeft la Roseraie een doeleinde, dat uniek is in België. Deze rozentuin lijkt immers meer op een rozenveld, dan op een siertuin. Het gaat hier om een kultuur waarvan de rozen uitsluitend bestemd zijn voor het produceren van eetwaren.

Daar worden lage struikrozen geteelt (nieuwe vroegere rozen), die befaamd zijn voor hun dikke geurige bloemen. Haar kroonblaadjes worden geplukt voor het vervaardigen van jam en ijsroom. Het plukken gebeurd vanaf juni tot eind september.

Daar worden eveneens bopmrozen geteelt voor hun vruchten : de cynorhodons. Die worden geplukt voor het vervaardigen van chutney. De oogst loopt van half-augustus tot eind november.

De rozentuin te Longlier kan mogelijk bezichtigd worden op afspraak van juni tot oktober. Werkgroepen kunnen georganiseerd worden voor geurgenot voor volwassenen of kinderen in groep.

De producten van La Roseraie

Al lang bestaan er snoepjes, siroop, gelées en jams, die gemaakt zijn vanuit rozen. De Roseraie van Longlier ligt de direkte lijn van deze oude fabricatietraditie van geparfumeerde lekkernijen, die wel bekend zijn in Frankrijk, Tunesië, Marokko of in Indië.

Na lang zoeken en veel proberen is de konfituurdeskundige erin geslaagd een nieuwe verfijnde konfituur te vervaardigen, die een unieke en verse smaak heeft, die u zal verrassen.

Zoals de konfituur zal de chutney uit cynorhodons uw ingeslapen mond wakker schudden. Dit verbazend, rijk aan C vitamien product is vervaardigd met de vrucht van de rozelaar.

Kom kennis maken met de geuren en nog onbekende smaken ter gelegenheid van de "Foire aux Roses" (Rozenfoor) te Neufchâteau op zaterdag 9 en zondag 10 september 2003.

Toegang tot het foor : Autosnelwegen E411-E25, uitrit 27, richting Neufchâteau, stadscentrum, parking St Roch Square Albert 1er. Gemakkelijk parkeren.

Infos : (061)27 94 30

Roos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rozenblad